Thursday, December 6, 2012

Kebodohan Hadi Awang Tentang Arak! Masalah Liwat Pun Masih Belum Boleh Cover Lagi

Assalamu'alaikum.

Pembaca yang budiman,

Seperti mana didalam klip video ini mereka,pemimpin PAS mengatakan bahawa Tun Mahathir tidak tahu tentang hukum Hudud dan dia cuma tahu tentang perubatan aje.Apa yang pernah saya dengar yang keluar daripada mulut Tun ialah mengenai hukum hudud mencuri,berzina melibatkan orang Islam dan bukan Islam.
Tun berfikiran;sebagai seorang negarawan ia-itu sebagai seorang yang pernah menjadi pemerintah yang memerintah negara berbilang bangsa, suatu hukum bagi sesabuah negara adalah hukum yang dikuatkuasakan untuk dilaksanakan kepada rakyat secara keseluruhan;bagi semua bangsa. Ini sememangnya BENAR kerana berdasarkan kepada Al Qur'an:-

"Dan jika engkau menghukum maka hukumlah di antara mereka dengan adil kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil."

Berbalik kepada topik perbincangan,

Setahu saya,tak pernah pun saya dengar Tun bercakap bab arak. Mereka ni yang mengatakan tentang bab arak dan kemudian mengatakan bahawa Tun tak tahu hukum hudud.

Tun pernah berkata bahawa hukum hudud PAS bukan hukum hudud Islam. Atas alasan itu mereka mendakwa bahawa Tun menolak hukum hudud. Lihatlah,betapa cepatnya mereka menjatuhkan hukum kepada sesaorang. Hal ini kerana, hudud PAS menghukum orang-orang Islam sahaja dan orang-orang bukan Islam terlepas daripadanya.

Mengenai minum arak mereka berkata bahawa bagi orang Islam, itu adalah hudud. Maknanya,meminum arak bagi orang Islam adalah satu jenayah yang boleh dihukum dibawah hukum hudud.Bagi orang-orang bukan Islam itu adalah HAK MEREKA.Maknanya,tidak menjadi kesalahan bagi orang yang bukan Islam meminum arak kerana itu adalah HAK MEREKA. Agaknya, jika mereka melaksanakan hukum Islam di negara ini maka HUKUM ISLAM YANG SEMACAM ITULAH RUPA BENTUKNYA. Terus-terusan mereka mendabik dada bahawa mereka adalah orang-orang yang tahu pasal hukum Islam dan orang lain semua bodoh-bodoh belaka.Pembaca yang budiman,

Hadi Awang berkata," disana ada beza adil untuk semua dan hak untuk semua. Disana ada hak,hak orang yang bukan Islam.Orang yang bukan Islam ni,hak dia untuk mengizinkan perkara yang dibenarkan oleh agama dia. Contohnya hukum hudud yang berkait dengan arak,orang minum arak kena hukum.Itu hukum hudud.Kita tak boleh hukum orang yang bukan Islam,sebab dia dibenarkan oleh agama dia. Bukan di kelantan kita benarkan penjualan arak bagi orang yang bukan Islam. Itu contoh hukum hudud le tu."

Komen saya: Jika kebenaran penjualan ARAK di Kelantan dikatakan itu hukum hudud,apakah Hadi buta ke, bahawa di merata tempat di Malaysia ni penjualan arak sememangnya dibenarkan oleh pemerintah kepada orang yang bukan Islam,jugak bolehlah dianggap sebagai hukum hudud? KEPALA OTAK DIA. Maknanya,hukum hudud bagi penjualan arak di Malaysia ini, telah dilaksanakan oleh pemerintah sejak dulu lagi. Kalau begitu,hukum hudud bab arak ni telah dilaksanakan oleh pemerintah sejak dulu lagi. Cakap tak tak guna akal!

Pembaca yang budiman,

Hadi Awang bercakap tentang adil untuk semua menggunakan kepala otak dia yang gundu dan hatinya yang bernafsu. Dia belum pi belajar habis lagi. Pemerintahan Islam dalam masyarakat majmuk telah ada contoh daripada Nabi s.a.w. ketika beliau memerintah negara Medina. Bercakap tentang orang bukan Islam dalam negara yang diperintah oleh pemimpin Islam seperti Malaysia,orang yang bukan Islam BUKAN SAJA ADA HAK TETAPI MEREKA MEMPUNYAI TANGGONGJAWAB TERHADAP PEMERINTAH ISLAM.Perkara sebegini telah di pulopori oleh Nabi s.a.w. sendiri, diikat akan orang-orang bukan Islam dengan sebuah PIAGAM yang kita semua ketahui SAHIFAT AL-MADINAH. Piagam ini menggariskan HAK dan TANGGUNGJAWAB PEMERINTAH DAN RAKYAT SERTA HUBUNGAN KEDUA-DUA BELAH PIHAK DAN JUGA HUBUNGAN RAKYAT SESAMA RAKYAT YANG BERBILANG KAUM DAN AGAMA.

Beberapa tanggungjawab TERPETRI DIDALAM PIAGAM yang perlu saya kemukakan disini bersangkutan dengan apa yang dibincangkan sekarang.

* Mematuhi undang-undang negara.
* Memelihara perasaan orang-orang Islam.
*Menghormati agama Islam. Ini termasuklah tidak menghina Allah,kitab suci Al Qur'an,diri   Rasulullah s.a.w. dan keluarganya,pengajaran Islam dan seumpamanya.

Jadi,bukan HAK saje tetapi TANGGUNGJAWAB jugak ada. Memang benar bahawa meminum arak adalah jenayah yang dikenakan hukum hudud kerana kesemua IMAM MAZHAB berpendirian seperti itu.Inilah yang dikatakan IJMA' ULAMA apabila NAS AL QUR'AN TIDAK MENETAPKAN KADAR HUKUMANNYA. Ada sesetengah ulamak tidak mengkelasifikasikan sebagai hukum hudud. Oleh itu,jika hal sedemikian (meminum arak),dianggap sebagai jenayah hudud maka orang-orang bukan Islam kena patuh kepada hukum tersebut. Maknanya,layanan hukum adalah sama antara orang Islam dan yang bukan Islam bagi sabitan meminum arak dengan beberapa peruntukan sebagai kelonggaran bagi orang-orang yang bukan Islam. Di atas sebab inilah(ketiadaan NAS) pada zaman khulafah ar Rasyidin, perlaksanaan hukuman dari segi bilangan sebat, berubah-ubah.

Pandangan  Dr. Yusuf al Qardawi,ibid hal 41-42:-

Selain daripada itu,mereka adalah terikat dengan hukum-hukum Islam sama ada dalam bidang jenayah dan muamalat. Pada umumnya,hak mereka adalah sama dengan orang Islam dan tanggungjawab mereka adalah sama dengan tanggungjawab orang Islam.

Pandangan Dr. Muhammad al Sadiq Afifi, dalam kitab al Islam wa al-Alaqat al Dauliyyah. hal 334:

Dari sudut undang-undang negara,mereka wajib mematuhinya sama ada didalam bidang muamalat atau jenayah,disamping mereka juga terikat dengan kehakiman Islam selama mereka berada didalam negara Islam. Kedudukan ini tidaklah berbeza dengan kedudukan orang-orang DHIMMI seperti yang telah kita jelaskan sebelum ini.

Nota: Bukan saje orang-orang bukan Islam yang menjadi warga negara bahkan pendatang asing jugak wajib mematuhi undang-undang Islam.

Pembaca yang budiman,

Kebebasan melalui HAK orang-orang yang bukan Islam semestinya berpaksi kepada TANGGUNGJAWAB dan perkara ini terikat dengan kepentingan negara.Jika hal sedemikian boleh menggugat kestabilan negara dan perpaduan ummah,maka pemerintah boleh mengambil langkah-langkah yang wajar untuk membendungnya atau menghapuskan perkara yang menjadi ancaman itu kerana TINDAKAN PEMERINTAH ADALAH TERIKAT DENGAN MASLAHAH UMMAH.

Kesimpulannya,

HAK ORANG-ORANG BUKAN ISLAM BAGI MEMINUM ARAK seperti yang disebutkan oleh Hadi Awang di dalam klip video itu tidak terpakai bagi orang-orang bukan Islam yang menjadi RAKYAT sesabuah negara Islam. Itu kata KEPALA OTAK HADI! Bagi saya,jika undang-undang hudud dilaksanakan oleh pemerintah maka hukuman hudud itu jugak boleh dikenakan kepada rakyat yang bukan Islam.

Saya pernah menulis tentang MERTABAT PEMERINTAH atau ULILAMRI yang mempunyai HAK melaksanakan apa jugak hukum/undang-undang demi  untuk menjaga kepentingan rakyatnya.

Dalam urusan kekeluargaan dan sosial,mereka tidaklah dilarang untuk mengamalkan apa jua perkara yang diharuskan oleh agama mereka, sekali pun perkara itu di larang oleh agama Islam. Seperti urusan berkaitan dengan perkhawinan,perceraian,makan babi dan yang bersabit dengan akidah tetapi tidak pada meminum arak walaupun meminum arak itu dibenarkan oleh agama mereka. Seperti mana yang telah saya terangkan bahawa IJMA' ULAMA MEMPERAKUI BAHAWA MEMINUM ARAK ADALAH JENAYAH DI BAWAH HUKUM HUDUD. Maka,jika hukum hudud dilaksanakan di negara Malaysia ini, MEMINUM ARAK adalah suatu JENAYAH HUDUD yang semestinya ditaati oleh RAKYAT YANG BUKAN ISLAM agar dapat dilaksanakan kepada SEMUA RAKYAT.

Ada banyak lagi kebodohan mereka tentang apa yang mereka dakwa sebagai hukum hudud. Dibawah ini,satu lagi hukum hudud PAS mendefinasikan perkara LIWAT. Ini dibangkitkan oleh Zulkifli Nordin semasa perbahasan di Parlimen.

Boleh baca seterusnya,


"Mereka (Pas) sering kali sebut yang kami nak laksanakan Enekmen Hudud, Qisas dan Takzir Kelantan 1993, Enekmen Hudud, Qisas dan Takzir 2002 (Terengganu). Jadi kita kena tunjukkan kepada rakyat, adakah ini Hudud yang dimaksudkan oleh Islam.

"Kebetulan, saya ada kedua-duanya, satu drafnya dan satu lagi yang telah diluluskan, yang ditandatangani oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Terengganu sendiri.

"Yang jelas di sini ialah Enekmen Hudud, Qisas dan Takzir 2002 (Terengganu) yang diluluskan oleh DUN Terengganu ketika Pas memerintah Terengganu," ujarnya dalam sidang media di Lobi Parlimen di sini, hari ini.

Antara contoh yang didedahkan Zulkifli bagi membuktikan ini bukan Hudud Islam sebaliknya ianya hudud Pas ialah di dalam seksyen 14, dia sebut jelas bagi tafsiran liwat, liwat adalah satu kesalahan merupakan persetubuhan antara seorang lelaki dengan seorang lelaki yang lain, ataupun antara seorang lelaki dengan seorang perempuan yang lain yang dilakukan di luar tabii (yang dilakukan melalui dubur).

"Liwat di dalam enekmen Hudud Pas ini, bermakna lelaki dengan lelaki main ikut belakang, lelaki dengan perempuan ikut belakang. Itu dianggap liwat kecuali melalui dubur isterinya.

"Bermakna kalau dia main dubur isterinya, tak dianggap liwat. Jadi saya kata, ini Islam ke? Takkan liwat isteri, tak dianggap hudud kerana prinsip liwat ialah main ikut belakang. Ini perkara yang mereka simpan cukup lama, mereka takut ianya akan dibongkar," tambahnya.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment